Samuli Ahokkaalle Sako-Franchi GP

19.6.2018

Vuoden 2018 Sako-Franchi GP kilpailtiin mainiossa kesäsäässä. Kilpailupäivinä mittari lähenteli +25 astetta. Osanottajamäärä oli tapissa, 96 ilmoittautunutta. Enempää ei voitu ottaa 3 radalle, kun aikarajat tulivat vastaan. Kiekkoja heitettiin ilmaan runsaat 17500 kpl, kun se on ollut edellisinä vuosina 12000-13000 kpl. Paljolti määrän lisääntyminen johtui perjantain runsaasta harjoittelusta.

Miesten sekä naisten kilpailut finaaleineen olivat jälleen kerran jännittäviä. Miesten peruskilpailun tulostaso nousi varsin korkeatasoiseksi. Parasta antia oli SSG:n Lauri Leskisen ampuma 124 eli yhtä vaille täysi. Ainut ohi karannut kiekko oli viimeinen nelospaikan tuplakiekko. Laurin oman kertoman mukaan se jäi piipun taakse piiloon ja ilmeisesti meni yli. Leskinen on ainut, joka on Suomessa ampunut täyteen 125. Toinen lähelle maksimia ampunut on Eetu Kallioinen peruskilpailun tuloksella 124. Se on ammuttu Italian Lonatossa muutama vuosi sitten ja on edelleen voimassa oleva junioreiden maailmanennätys.

Taas nähtiin todeksi, että skeetin nykysäännöillä finaali on ihan oma kilpailunsa. Peruskilpailun viidenneltä sijalta startannut Samuli Ahokas otti heti ensimmäisen 20 kiekon aikana komennon käsiinsä. Lauri Leskinen pudotettiin kolmantena ulos. Tässä toteutui taas lähes sama todennäköisyys, peruskilpailun paras löytää itsensä pistesijoilta. Samuli kävi tiukan mittelön HoSa:n Miikka Peltosen kanssa. AHA:n mies peri voiton 56 vastaan 54. Kolmas GP voitto tänä vuonna loppilaisseuralle oli tosiasia. Lauri Leskisen ei tarvinnut kuitenkaan lähteä tyhjin käsin kotiin. Parhaalla peruskilpailun tuloksella irtosi palkinnoksi haulikko.

Tämän vuoden skeetin GP kilpailut ovat kulkeneet AHA:n nuorten miesten komennossa. Nasta GP:n Hyvinkäällä voitti Aleksi Ahokas. Sitten Lahden Polar cup meni Eetu Kallioisen nimiin ja nyt oli Samuli Ahokkaan vuoro.

Muut AHA:n sijoitukset Lopella:

7. Aleksi Ahokas 118

9. Eetu Kallioinen 117

11. Janne Vallioniemi 117

13. Eemeli Kurki 116

16. Timi Vallioniemi 114

Naisten sarjassa Kaisa Kurki lähti finaaliin sijalta 6, mutta nousi varmalla ammunnalla kakkoseksi. SSG:n Heidi Hämäläinen peri voiton. Peruskilpailun parhaan tuloksen 115 ampui Lounais-Hämeen Ampujien Jaana Grahn rikkoen omaa ennätystään 12 kiekkoa. Finaalissa hän putosi pelistä pois ensimmäisenä eli taas esimerkki finaalin juonikkuudesta. Eräs urheilija tokaisikin kilpailupäivän aamuna, että koko laji on paholaisen kehittämä. Voisiko sitä paremmin ilmaista.

Ikämiessarjoissa saatiin myös hyviä finaalisijoituksia. Y 50-sarjassa Tero Kallioinen sijoittui kolmanneksi ja Y 60-sarjassa Kimmo Vähätalo neljänneksi.

Juniorisarjan finaalissa Niklas Lindfors sijoittui neljänneksi. Peruskilpailussa hän ampui Y 20 -sarjan parhaan tuloksen 114, mikä osoittaa, että talven aikana on tehty hyvää työtä. Suorastaan erinomaista on, että AHA:lla on nousemassa uusia junioreita. Y 17-sarjaan ovat tulleet mukaan Eino Peltomäki ja Niko Sulkonen. Metsästysammunnassa he ovat jo näyttäneet taitonsa, skeetissä voidaan odottaa positiivisia uutisia jatkossa.